Inflammation er kroppens helt naturlige forsvar mod fremmede bakterier og giftstoffer. Går inflammationen hen og bliver kronisk, udmattes immunforsvaret, og det kan blive en central årsag til udbrud af forskellige livsstilssygdomme. Kronisk inflammation kan komme snigende, og man bemærker den måske ikke synderligt i starten.
Her er listet mange af de faktorer, der kan forårsage kronisk inflammation, såfremt kroppen udsættes for dem over en længerevarende periode:
- For meget usund og forarbejdet mad med for få næringsstoffer
- For meget sukker
- For få fibre og for få gode bakterier til tarmen
- For lidt fysisk aktivitet og motion / overdreven motion
- Stress
- For lidt søvn / dårlig søvnkvalitet
- Overvægt
- For lidt vand
- Rygning / passiv rygning
- For meget alkohol
- For meget og for kraftig solstråling
- Forurening /udstødningsgasser
Måske du har hørt om ordet frie radikaler? Det er ustabile molekyler, som dannes i kroppens celler bl.a., når vi er stressede, spiser usundt, ryger, udsættes for kemiske processer, ikke dyrker motion m.m., Men så længe mængden af de frie radikaler er lav til moderat og ellers immunforsvaret er stærkt, så sker der ingen skade. Kroppens eget stofskifte danner også frie radikaler, og de opfylder faktisk også mange nyttige funktioner i kroppen – bl.a. kan de uskadeliggøre sygdomsfremkaldende stoffer og dermed støtte immunforsvaret. Men et overtal af dem kombineret med et svagt immunforsvar kan være medvirkende til celleforandringer og sætte skadelige processer i gang, som i sidste ende kan resultere i en lang række sygdomme som f.eks. kræft, diabetes og hjerte-karsygdomme.
Antioxidanter kan hjælpe med at modvirke de frie radikalers hærgen. Antioxidanternes er kroppens stødpude, idet de frie radikaler hellere angriber antioxidanterne frem for kroppens celler, og antioxidanterne kan genopbygges, så længe der findes andre ”uskadte” antioxidanter i nærheden.
Overordnet set består en antiinflammatorisk livsstil af sund og varieret mad, motion, vand, solstråler, frisk luft, søvn og afstressning – vi er alle forskellige indrettet, og der findes ikke een opskrift på, hvor meget eller hvor lidt vi skal have af disse elementer. Der er ingen garantier og ingen facitlister. Kroppen danner selv en mindre mængde antioxidanter, men denne produktion aftager desværre med alderen, og omkring 25-års alderen stoppes produktionen helt.
Men hvem står for at udvinde og frigøre antioxidanterne, som du indtager igennem maden? – det gør dine gode tarmbakterier!
Husk, at du altid kan gå ind på mettesundberg.dk, hvis du gerne vil se nærmere på, hvad jeg kan tilbyde inden for kostvejledning og personlig træning.