Hvad gør tarmbakterier, og hvorfor er de så vigtige at prioritere? Tarmbakterier i tarmene er meget vigtige for optagelsen af næringsstoffer fra kosten, og de beskytter imod de skadelige bakteriers inflammationsfremmende giftstoffer, hvilket bl.a. forhindrer udviklingen af kroniske sygdomme. Det er i tarmen, at størstedelen (ca. 80 %) af vores immunforsvar befinder sig.
Forskning har vist, at bakterier i tyktarmen ikke kun påvirker en lang række sygdomme som f.eks. diabetes, sklerose, hjertesygdomme, autisme, allergi og visse former for kræft, men også at bakterierne kommunikerer med hjernen og dermed kan kontrollere vores kropsvægt, personlighed og opførsel og kan styre vores sultfornemmelse og påvirke os til at hige efter mere af den kost, de pågældende bakteriestammer foretrækker.
Bl.a. fedme kan faktisk være et resultat af en dårlig tarmflora og inflammation. Vores tarmflora består af gode og dårlige bakterier, og balancen mellem dem afhænger af, hvad vi indtager af mad og drikke – faktisk har vi voksne halvanden til to kilo bakterier i vores tarmsystem. De gode tarmbakterier kan kontrollere vores sultfornemmelse og få os til at hige efter den gode mad, som er godt for netop deres bakteriestammer – ligesom de dårlige tarmbakterier kan få os til at hige efter den dårlige mad, som er godt for netop deres bakteriestammer. Det handler om at få et overtal af de gode tarmbakterier, og hvis du giver dem tilstrækkelig med den næring, de har brug for (kostfibre, antioxidanter, mineraler og gode fedtstoffer), formerer de sig hurtigt. Forskningen har gjort en kobling mellem tarmflora og depression og fundet ud af, at ca. 95% af vores lykkehormon (serotonin) dannes i tarmen.
Alt i alt er vores velbefindende både fysisk som psysisk afhængigt af en velfungerende tarm & fordøjelse.
Tarmslimhinden kan blive utæt
Vores tarmes slimhinde sørger for at sende de gode næringsstoffer, vand og salte fra maden ud i blodet og bremser samtidig farlige bakterier og uønskede stoffer, som bliver sendt direkte afsted til toilettet. Bliver tarmslimhinden utæt, kan bakterier, ufordøjede madrester, affaldsstoffer og andre mikroorganismer fra mave-tarmsystemet trænge ind i blodbanen og provokere immunforsvaret og skabe inflammation og sygdomme som f.eks. Crohns sygdom, colitis ulcerosa, infektiøs tarmbetændelse, psoriasis, irritabel tyktarm, kronisk træthedssyndrom, autisme, DAMP, diabetes 1, allergier, Hashimotos, Alzheimers, ADHD, Parkinson, sclerose, fibromyalgi, depression m.fl.
Hvilke faktorer kan bl.a. irritere tarmslimhinden/forårsage utæt tarm?
• Dårlig tarmflora
• For få kostfibre
• For meget gluten/mælk
• For meget salt fra forarbejdet mad
• For meget raffineret sukker
• For meget antibiotika og typer af medicin (eks. NSAID gigttabletter)
• Længerevarende forstoppelse
• Fødevareallergi/intolerans
• Overdrevet indtag af proteiner
• Alkohol
• Koffein
• Kemiske stoffer i maden (farvestoffer, konserveringsmidler, emulgatorer m.m.)
• Stress
En gunstig tarmflora hjælper med at holde tarmens immunforsvar i balance, så den skal fodres med både præbiotika & probiotika. Præbiotika er fibre, som spiller en stor rolle i vores tarmsystem. Nogle stimulerer tarmens bevægelser og effektuerer dermed fordøjelsen, andre hjælper til et mere jævnt blodsukker og lavere fedtindhold i blodet. Fibre er kulhydrater, som tyndtarmen ikke kan nedbryde, og som når frem til tyktarmen i næsten upåvirket tilstand. Du får masser af fibre i bl.a. grøntsager og fuldkornsprodukter. Probiotika findes bl.a. i syrnede/fermenterede fødevarer så som surkål, ymer og yoghurt, kombucha (fermenteret te), kimchi (fermenterede grøntsager) men også i nogle friske grøntsager så som tomater og løg.